Schrijnende dossiers (2)

 

Lucky

Honden in aquaria

Weer eens de studentendopen

Duizend euro boete voor jeugdbewegingen die kip slachten

Dierenmishandeling op het internet

 

 

Lucky

oktober 2005

Op zondag 3 juli word ik opgebeld door een dame in paniek. Ze heeft een hondje, een Cocker, gevonden, vastgebonden aan een boom in Langdorp. Wat moet ze met het dier doen? Waar kan ze naartoe? Ik geef haar de nodige uitleg en zeg dat ze het hondje naar het asiel mag brengen, zodat we kunnen nazien of het gechipt is. En dat het hier dan mag blijven wachten op een reactie van het baasje.

Zo gezegd, zo gedaan. Omstreeks half vijf meldt deze dame zich in het asiel. Een pracht van een Cocker bij zich. Het hondje blijkt gechipt te zijn, dus de eigenaar wordt opgebeld en die zegt doodleuk dat hij het boekje wel zal binnenbrengen. Ik heb hem één uur de tijd gegeven om naar het asiel te komen om zijn verhaal te doen en heb ondertussen de politie gebeld. De agenten waren vrij snel ter plaatse. Terwijl ik klacht indiende tegen de eigenaar, kwam de man binnen: een bekend gezicht bij de politie. Wat bleek? Hij had het hondje voor zijn vriendin gekocht en nu de relatie voorbij was, moest hij het dier ook niet meer hebben. Het beestje liep in de weg en daarom had hij het maar "eventjes" aan een boom vastgemaakt…

Daar maak ik natuurlijk mijn bedenkingen bij. Als je je hond zeven kilometer verder achterlaat, is het niet voor "eventjes", maar wel bewust voor altijd. Eerst wou hij het hondje nog terug, dan kon hij het verder verkopen en er zo nog wat geld voor krijgen, maar dat was buiten ons gerekend. Eerst en vooral bind je je hond niet vast aan een boom; dat is strafbaar. Ten tweede: een dier geef je niet cadeau aan je lief, tenzij je er later ook voor zorgt, als er problemen komen. Geef haar dan liever een doos chocolade, die kan ze opsnoepen en loopt de relatie mis, heb je nergens problemen mee. Dat heb ik ook tegen die gast gezegd. Maar ja, wie ben ik om uit te maken wat wie aan wie geeft, wij zijn er maar om de beestjes op te vangen. Gelukkig voor dat Cockertje heeft die dame hem gevonden, anders was het misschien helemaal anders gegaan en had het hondje een gruwelijk einde gekend. Nog dit: het hondje heet Lucky. Ook gepast, vindt u niet?

Maria Coemans, Aarschot

Uiteraard heeft de VVDB klacht ingediend tegen de eigenaar Peter M. De man diende in het asiel de gebruikelijke afstandsbijdrage te betalen en door het Parket te Leuven werd hem een minnelijke schikking van tweehonderd euro voorgesteld. Hoewel de man al bij al toch diep in zijn geldbeugel moet tasten, had een verwijzing naar de rechtbank onze voorkeur genoten. Dogdropping (hoewel de kans op succes onbestaande was) is immers een zwaar misdrijf en het ware niet onlogisch geweest had de man zich horen veroordelen tot een verbod om gedurende een bepaalde tijd nog dieren te houden.

 

Honden in aquaria

oktober 2005

Steeds vaker bereiken ons klachten met betrekking tot de huisvesting van jonge hondjes in hondenwinkels. Inderdaad, daar zitten de dieren vaak tot de leeftijd van enkele maanden in een soort aquarium. En tot overmaat van ramp is het aartsmoeilijk om tegen die wantoestanden succesvol te reageren. Het wordt de hoogste tijd dat er een wet goedgekeurd wordt die zulke dieronwaardige praktijken verbiedt. We hebben het dan overigens niet alleen over de laakbare huisvesting, de fysieke ellende die de pup ondervindt, maar het diertje wordt op die manier ook psychisch geschaad. En dan maar klagen over de incidenten waarbij honden gaan bijten! Men verliest immers duidelijk uit het oog dat de pups maandenlang opgesloten zitten zonder dat er iets met de diertjes gebeurt: geen zindelijkheidstraining, geen inprenting of opvoeding. Deze honden hebben misschien nooit kinderen gezien, nooit in het verkeer gelopen, nooit een stofzuiger, een deurbel, radio of televisie gehoord. Als ze dan uiteindelijk in een druk gezin met kinderen terechtkomen, met een eigenaar die meestal niets kent van hondengedrag, dan loopt het gegarandeerd fout. Als de hond bang reageert en getroost wordt, wordt de angst bevestigd en geeft dat heel vaak problemen. Agressie bij honden vloeit immers meestal uit angst voort!

Reactie

oktober 2006

De cel Dierenwelzijn bij de FOD Volksgezondheid deelde ons hieromtrent het volgende mee:

“Veelal worden hondjes (en katjes) achter glas aangeboden zodat er geen ziekten kunnen overgedragen worden van mens op dier. Dit komt alleen maar de hygiëne ten goede. Zulke bakken zijn bovendien voorzien van verluchting (airco/verwarming). Er wordt dus geen inbreuk op de wetgeving dierenwelzijn begaan.”

 

Weer eens de studentendopen

oktober 2005

Trouwe leden weten dat op het bureau van de V.V.D.B. af en toe geruchten doorsijpelen dat bij studentendopen soms dieren worden misbruikt. Probleem is dan een middel te vinden om de feiten ook effectief te bewijzen.

Nu heeft de Correctionele Rechtbank van Mechelen begin december 2003 vier studenten veroordeeld wegens dierenmishandeling tijdens een Lierse studentendoop. De schachtendoop van studentenclub 't Goefferke van verpleegstersschool Sint-Aloysius in Lier liep in oktober 2002 lelijk uit de hand. 37 studenten werden onwel toen de doopmeesters hen met een cocktail van allerlei huis-, tuin- en keukenmiddelen overgoten.
Enkele studenten liepen brandwonden op door de chemische reactie van het brouwsel. Het voorval viel al bij al nog mee, maar dan ontdekte de politie langs het parcours van de doop enkele doodgebloede en halfgeslachte kippen. Sommige dieren waren zelfs niet dood toen de politie ze vond. De kippen werden allesbehalve 'vakkundig' geslacht. De politie stelde een proces-verbaal op tegen de studentenvereniging voor ernstige dierenmishandeling. De Rechtbank achtte de feiten bewezen en in strijd met de wet op de dierenbescherming en heeft de studenten veroordeeld tot een werkstraf van 47 uur, betaling van de gerechtskosten en 1 euro morele schadevergoeding aan de burgerlijke partij.

We herhalen onze oproep aan de studenten: ben je er getuige van dat er tijdens een doop met dieren gesold wordt, geef dan een seintje aan de V.V.D.B. Het vonnis van de Mechelse rechter is een mooi precedent dat ons moet toelaten deze kwaal met wortel en tak uit te roeien.

 

Duizend euro boete voor jeugdbewegingen die kip slachten

oktober 2005

Volgens de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid ontvangen ze regelmatig klachten over jeugdbewegingen die op kamp kippen slachten of ander pluimvee. Scouts of chiroleden die dat doen, riskeren een boete van duizend euro. Immers alleen iemand die de juiste kennis of bekwaamheid bezit mag dieren slachten en kinderen in een jeugdbeweging hebben die niet. De woordvoerder van de Vlaamse Scouts en Gidsen ontkent en beklemtoont dat respect voor natuur en dieren centraal staat. Een gelijkaardige reactie bij de Chiro.

Hoe dan ook, jonge dierenvrienden binnen de Vlaamse jeugdbewegingen nodigen we uit eventuele klachten onmiddellijk kenbaar te maken. Discretie wordt vanzelfsprekend gegarandeerd.

 

Dierenmishandeling op het internet

oktober 2006

Op 13 oktober vestigde een bezoeker van onze site onze aandacht op een filmpje dat Lance VP, een scholier uit het Antwerpse, op het internet had geplaatst. De begeleidende tekst verried al direct wat we te zien zouden krijgen: "In het begin van het nieuwe schooljaar 2006 kregen enkele maten van mij het idee om een oude haan om te brengen op een zeer speciale manier. Eerst dachten we aan een bomriem, maar omdat het ammoniumnitraat niet uitgekookt kon worden dachten we aan elektrocutie, wat bij ons alle drie in onze leerrichting ligt. Zo wilden wij de elektrocutie van de haan op beeld vastleggen, zodat de gevaren en gevolgen van elektriciteit duidelijk zouden worden. Vooreerst wil ik jullie duidelijk maken dat deze beelden niet voor gevoelige kijkers zijn. Ten tweede wil ik verduidelijken dat de haan bij de derde stroomstoot gestorven is. De eerste twee pogingen zijn veel te grof om op internet te zetten. Deze hebben dan ook niet lang geduurd. Bij de derde poging trokken alle spieren samen en daardoor maakte de haan als het ware een soort achterwaartse salto." Na een eenvoudige muisklik werd dan de elektrocutie getoond… We contacteerden vanzelfsprekend de directie van het VTI dat op de website vernoemd werd en nog dezelfde dag werden de schokkende beelden verwijderd. Lance VP en zijn vrienden kregen een strafstudie opgelegd om over hun wandaad na te denken en zonden ons even later een mailtje toe waarin ze zich verontschuldigden en ons geruststelden dat ze hadden begrepen en dat zo iets nooit nog zou gebeuren. We houden de site uiteraard in het oog.


De jongeman uit het Antwerpse is echt geen uitzondering. Om een voorbeeld te geven. De weblogs Volkomenkut en Geenstijl hadden vorig jaar al een klopjacht geopend naar de identiteit van een man die voor de camera op verschrikkelijk brutale wijze een jong katje afslachtte. Op de site van Ogrish.com was te zien hoe de dader een kat buiten bewustzijn kreeg en daarna op een wel heel gruwelijke manier de keel oversneed. Geenstijl loofde duizend euro uit aan de bezoeker die de naam en contactgegevens kon verstrekken van de dader. Ook Ogrish loofde een beloning uit. Aan de hand van het internetadres waar het videobestand oorspronkelijk stond, jaagden lezers van Volkomenkut en van Geenstijl op de vermeende dader, een jonge Belg. Hij werd later door de politie opgepakt samen met een vijftienjarige jongen die het filmpje op het internet had gezet. Het werd daarna verwijderd van de server van Pandora, de Belgische provider die de hosting van het filmpje verzorgde.

De VVDB wil in de mate van het mogelijke een bijdrage leveren om deze afschuwelijke rage een halt toe te roepen. We nodigen dan ook alle dierenvrienden uit ons te contacteren als ze tijdens hun surftochtjes botsen op filmpjes waarin er met dieren gesold wordt.