Schrijnende dossiers (1)

 

Na de wegwerpkittens, nu de wegwerpgeitjes

Gruwelijk

Een lieve vinder

Simba

Voor en na

 

Na de wegwerpkittens, nu de wegwerpgeitjes

april 2004

Dinsdag 27 juli om 19 uur krijgen we een oproep van een dame in paniek. Ze heeft net een jong geitje uit de doornstruiken gehaald. Het beestje was in een doos gewoon weggeworpen. Er wordt afgesproken dat de dame naar de dichtstbijzijnde dierenarts zou gaan voor eerste hulp.
19.30 uur. Er wordt ons gevraagd het geitje op te halen. Het is totaal onderkoeld en uitgedroogd. Nu maar hopen dat het arme ding erdoor komt. Het is bang afwachten tot morgen, want de eerste 24 uur zijn kritiek.

 

22.10 uur. Nog steeds kan onze Wietse niet drinken. Het dier heeft de kracht niet om te zuigen. Al meer dan twee uur is onze vrijwilliger Dirk Baeten in de weer om er toch maar iets in te krijgen. Eindelijk, om 23.30 uur, kan iedereen met een gerust hart naar huis: Wietse heeft gedronken en is opgewarmd.
28 juli, 06.00 uur. Wietse verwelkomt mij met veel geblaat, drinkt zijn flesje voor één derde leeg en gaat opnieuw liggen. Na een uurtje zien we ons geitje achteruitgaan en steeds maar zwakker worden. En ondanks al onze inspanningen heeft het dappere diertje omstreeks 19 uur het hoofdje neergelegd. Zowat 24 uur heeft zijn strijd geduurd. Hij was zelf niet veel ouder.
Wie doet nu toch zoiets? Dat is een vraag waar we nooit een antwoord op zullen krijgen. Waarom toch? Er zijn zoveel opvangcentra en dierenasielen. Maak er toch gebruik van!
Asielmedewerk(st)ers Aarschot

 

Gruwelijk

april 2004

Maandag 2 maart gaat er een dame haar ochtendwandeling doen in de gemeente Westerlo. Nu treft men al eens een dood vogeltje of een eekhoorntje aan, maar dit is niet alledaags meer: een slang! Een gele slang. Het zou een boa zijn geweest. De dame zocht contact met de politie, die de slang aan de V.V.D.B. overmaakte. We dachten dat het reptiel ergens ontsnapt was en dan doodgevroren, aangezien deze dieren steeds een temperatuur van 10 graden nodig hebben. Maar neen, niets van dit alles. Dit diertje was vakkundig onthoofd en dan gedumpt. Dit laat weer eens zien dat zo'n slang, net zoals vele andere dieren, best niet gehouden wordt als huisdier en handelaars zouden moeten beseffen dat wie betaalt, daarom nog niet in staat is voor een dier te zorgen. We hopen dan ook dat de dader van dit misdrijf gevat zal worden en dat hij zijn straf niet zal ontlopen.

Asielmedewerk(st)ers Aarschot

 

Een lieve vinder

oktober 2005

Een lieve man stapt ons asiel binnen met onder zijn arm een Malthezertje. Het beestje zit helemaal in de klit. Gevonden in het bos in Testelt. "Wie zet er nu zo'n sukkelaartje af te midden van zo'n groot bos? Ik kon het daar toch niet laten, hé?" vraagt de vinder ons. Tuurlijk niet en we prijzen de man de hemel in. Gelukkig zijn er nog mensen met een hart voor dieren, zoals hij. We vinden geen identificatiechip en denken bij onszelf: "Niet moeilijk, zoals dit hondje verwaarloosd is." We vullen de formulieren in voor het binnenbrengen van een dolende hond. De lieve vinder tekent af en neemt afscheid. We beginnen klitten weg te knippen en zoeken nogmaals naar een chip, vooral omdat het hondje zo jong is. Ditmaal hebben we geluk: ze is toch gechipt. De eigenaar zal er niet gemakkelijk van afkomen, denken we bij onszelf. We vragen de gegevens van de eigenaar op en tot onze grote verbazing is het hondje een jaar oud en eigendom van… onze lieve vinder. We bellen de man op. Hij doet de moeite niet meer om te ontkennen. Zo'n hondje, Lotje heette ze, dat ging toch niet met zijn twee Berner Sennen-honden. Kon hij dit niet eerder bedenken? De man heeft alsnog de afstandsbijdrage betaald, zoals het hoort, want dit was in feite niet meer of minder dan dogdropping…
Maria Coemans, Aarschot

 

Simba

oktober 2005

Hierboven las je wat er met Lotje gebeurde. Nog erger was het met Simba gesteld, een al wat oudere Yorkshire Terriër. Deze hond moest dringend geopereerd worden, want het beestje leed ondraaglijk veel pijn. Dus vond baasje geen betere oplossing dan het diertje maar uit een rijdende auto te kieperen. Spijtig voor hem hebben getuigen de nummerplaat genoteerd en is deze zaak nu in handen van het gerecht. Hopelijk zal de man zijn straf niet ontlopen. Simba vertoeft momenteel bij nieuwe baasjes, hij werd reeds geopereerd en stelt het goed.

Maria Coemans, Aarschot

Voor en na

oktober 2005

Dit baasje werd gevonden aan een boom vastgebonden samen met zijn kompaan. In welke toestand Stinkie zich bevond, kan je zelf zien. De naam kan men uiteraard veranderen bij adoptie van onze vriend, maar hij schoot ons in eerste instantie te binnen door de geur die hij bij zich had. Stinkie is om en bij de twee jaar oud en kerngezond. En zeg nu zelf: hij is echt wel een mooi baasje, eens hij ontdaan was van die vreselijke vacht.